ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Σχετικό άρθρο

Τι είναι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Το  ηλεκτρικό αυτοκίνητο  (EV) είναι μια σχετικά νέα ιδέα στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Παρόλο που ορισμένες εταιρείες έχουν βασίσει ολόκληρο το μοντέλο των αυτοκινήτων τους στο να χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό, ορισμένες προσφέρουν επίσης  υβριδικά οχήματα  που λειτουργούν τόσο με ηλεκτρική ενέργεια όσο και με συμβατικά καύσιμα(βενζίνη- πετρέλαιο).

Τα EV αντλούν τη δύναμή για την κίνηση τους από επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που είναι εγκατεστημένες μέσα στο αυτοκίνητο. Αυτές οι μπαταρίες δεν χρησιμοποιούνται μόνο για την τροφοδοσία του αυτοκινήτου, αλλά και για τη λειτουργία των φώτων και των υαλοκαθαριστήρων, έχουν περισσότερες μπαταρίες από ένα κανονικό βενζινοκίνητο αυτοκίνητο. Είναι το ίδιο είδος μπαταριών που χρησιμοποιούνται συνήθως κατά την εκκίνηση ενός οχήματος με βενζινοκινητήρα. Η μόνη διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι στα ηλεκτρικά οχήματα έχουν περισσότερες από αυτές, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία του κινητήρα.

Πλεονεκτήματα ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Δεν απαιτούνται συμβατικά καύσιμα(βενζίνη- πετρέλαιο).

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φορτίζονται εξ ολοκλήρου από την ηλεκτρική ενέργεια που τους παρέχετε, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζονται συμβατικά καύσιμα(βενζίνη- πετρέλαιο).

Χωρίς εκπομπές

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα ενός ηλεκτρικού οχήματος είναι το πράσινο ενεργειακό αποτύπωμα τους. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι 100% φιλικά προς το περιβάλλον καθώς λειτουργούν με ηλεκτρικούς κινητήρες.

Ασφαλές στην οδήγηση

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα υποβάλλονται στην ίδια διαδικασία δοκιμών και ελέγχου όπως και άλλα αυτοκίνητα με συμβατικά καύσιμα. Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι ασφαλέστερο στη χρήση του, δεδομένου του χαμηλότερου κέντρου βάρους τους, το οποίο τα καθιστά πολύ πιο σταθερά στο δρόμο σε περίπτωση σύγκρουσης. Είναι ακόμη λιγότερο πιθανό να δημιουργήσουν κάποιο είδος έκρηξης απουσία καύσιμου .

Μειωμένη ηχορύπανση

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα περιορίζουν την  ηχορύπανση  καθώς είναι πολύ πιο αθόρυβα. Οι ηλεκτρικοί κινητήρες είναι σε θέση να παρέχουν ομαλή κίνηση με μεγαλύτερη επιτάχυνση σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Διάρκεια ζωής και κόστος μπαταρίας

Οι μπαταρίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος ενός ηλεκτρικού οχήματος. Οι περισσότερες μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων είναι λιθίου και η απόδοση τους βελτιώνεται κάθε χρόνο.Η πλήρης χωρητικότητα μιας μπαταρίας ιόντων λιθίου πρέπει να είναι καλή για 300 έως 500 πλήρεις κύκλους. Μια καλή μπαταρία μπορεί να σας κρατήσει έως και δέκα χρόνια. Με τις βελτιωμένες τεχνολογίες, το κόστος αυτών των μπαταριών αναμένεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Αναγεννητική πέδηση

Ένα άλλο πραγματικά χρήσιμο χαρακτηριστικό είναι η αναγεννητική πέδηση. Στα κανονικά αυτοκίνητα, κατά την διαδικασία πέδησης έχουμε μια μεγάλη απώλεια  κινητικής ενέργειας που απελευθερώνεται ως θερμική ενέργεια. Ωστόσο, σε ένα ηλεκτρικό όχημα, η ίδια ενέργεια χρησιμοποιείται για τη φόρτιση των μπαταριών.

Μειονεκτήματα ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Βαθμοί επαναφόρτισης

Οι σταθμοί ηλεκτρικής τροφοδότησης βρίσκονται ακόμη στα στάδια ανάπτυξης. Σε πολλά μέρη που επισκέπτεστε καθημερινά δεν θα υπάρχουν ηλεκτρικοί σταθμοί ανεφοδιασμού για το όχημά σας, πράγμα που σημαίνει ότι εάν ταξιδεύετε ένα μακρινό ταξίδι ή αποφασίσετε να επισκεφθείτε την οικογένεια σε μια προαστιακή περιοχή, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να βρείτε ένα σταθμό φόρτισης.

Αρχικό κόστος επένδυσης

Καθώς τα EV είναι πολύ καινούργια, και το κόστος των μπαταριών λιθίου αρκετά υψηλό κατά συνέπεια το αρχικό κόστος επένδυσης είναι αρκετά μεγάλο μειούμενο όμως με την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Η ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι δωρεάν

Μερικές φορές τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απαιτούν μια πολύ μεγάλη διάρκεια  φόρτισης για να λειτουργήσουν σωστά – κάτι που αντικατοπτρίζετε στον λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας κάθε μήνα.

Εύρος και ταχύτητα οδήγησης

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα περιορίζονται από το εύρος και την ταχύτητα. Τα περισσότερα από αυτά τα αυτοκίνητα έχουν εμβέλεια περίπου 330 έως 550 km ανάλογα με το μέγεθος της μπαταρίας και τον τύπο αμαξώματος μετά πρέπει να επαναφορτιστούν, αν και αυτό αναμένεται να βελτιωθεί στο μέλλον.

Μεγαλύτερος χρόνος επαναφόρτισης

Ενώ χρειάζονται μερικά λεπτά για να τροφοδοτήσετε το αυτοκίνητό σας με βενζίνη, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο διαρκεί περίπου 4-6 ώρες για να φορτιστεί πλήρως.Ο χρόνος αυτός μπορεί να μειωθεί με εξειδικευμένους σταθμούς παραγωγής ενέργειας (εγκατάσταση ταχυφορτιστών)

Αντικατάσταση μπαταρίας

Ανάλογα με τον τύπο και τη χρήση της μπαταρίας, οι μπαταρίες σχεδόν όλων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων πρέπει να αλλάζονται κάθε 3-10 χρόνια.

el