ΟΔΗΓΗΣΗ & ΣΕ ΣΗΡΑΓΓΕΣ

ΟΔΗΓΗΣΗ ΣΕ ΣΗΡΑΓΓΕΣ

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Σχετικό άρθρο

Με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη της τεχνολογίας και των συγκοινωνιών, η ανάγκη συντόμευσης αποστάσεων και παράκαμψης στροφών έγινε πλέον μια πραγματικότητα που άλλαξε τα δεδομένα στο εθνικό μας δίκτυο, μέσα από τις σήραγγες.

Για να επωφεληθούμε από την χρήση τους και να απολαύσουμε την διαδρομή με μέγιστη ασφάλεια, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τους ξεχωριστούς μα πολύ σημαντικούς κανόνες για την οδήγηση σε αυτές.

 

Οι βασικοί κανόνες που πρέπει να γνωρίζουμε είναι οι εξείς :

 

Πριν εισέλθουμε στην σήραγγα :

1) Βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε αρκετά καύσιμα και ότι δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση το ενδεχόμενο να μείνουμε από καύσιμο μέσα στην σήραγγα. Στην περίπτωση που δεν είμαστε σίγουροι, σταματάμε σε χώρο όπου αυτό επιτρέπεται πριν την είσοδο μας σε σήραγγα.

2) Προσαρμόζουμε την ταχύτητα μας στα όρια της σήραγγας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι στις σήραγγες τα όρια είναι ιδιαιτέρως χαμηλά και πρέπει πάντα να τηρούνται.

3) Έχουμε προβλέψει την ολοκλήρωση της προσπέρασης μας πριν την είσοδο στην σήραγγα, ώστε να μην πραγματοποιούμε άσκοπες αλλαγές λωρίδας μέσα σε αυτή.

4) Ανάβουμε τα φώτα διασταυρώσεως (μεσαία) ακόμα και την ημέρα και αφαιρούμε τυχόν γυαλιά ηλίου, ώστε να εξασφαλίσουμε την βέλτιστη ορατότητα μέσα στη σήραγγα.

Μέσα στην σήραγγα :

1) Κρατάμε πάντα τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας από τα οχήματα που προπορεύονται, διότι ένα ατύχημα θα προκαλούσε πολλαπλάσιο κίνδυνο από ότι εκτός σήραγγας.

2) Συνεχίζουμε ομαλά την πορεία μας χωρίς περιττές αλλαγές λωρίδας.

3) Λαμβάνουμε υπ’ όψιν τις ενδεχόμενες ριπές πλευρικού αέρα.

4) Σε καμία περίπτωση δεν πραγματοποιούμε αναστροφή, δεν κινούμαστε όπισθεν και δεν σταματάμε μέσα στη σήραγγα, εάν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος.

5) Τηρούμε ΠΑΝΤΑ τους φωτεινούς σηματοδότες και τα τυχόν μεταβλητά όρια ταχύτητας.

6) Δεν οδηγούμε ΠΟΤΕ στη ΛΕΑ (Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης).

Για την περίπτωση αυξημένης συμφόρησης μέσα στην σήραγγα :

1) Ενεργοποιούμε τα φώτα έκτακτης ανάγκες (αλάρμ) για να ενημερώσουμε την ακολουθούσα κυκλοφορία για απότομη μείωση ταχύτητας.

2) Σε περίπτωση που απαιτηθεί η ακινητοποίηση του οχήματος μας, τότε σβήνουμε το όχημα μας ώστε να αποτρέψουμε την αύξηση της συγκέντρωσης των καυσαερίων εντός της σήραγγας.

3) Λαμβάνουμε πάντα υπ’ όψιν τις τυχόν υποδείξεις αρμοδίων και τυχόν μηνύματα από τις φωτεινές πινακίδες.

 

Για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ατυχήματος ή βλάβης :

1) Ενεργοποιούμε τα φώτα έκτακτης ανάγκης (αλάρμ) και κατευθυνόμαστε πολύ προσεκτικά στα δεξιά της σήραγγας.

2) Σε περίπτωση που στη σήραγγα υπάρχει εσοχή έκτακτης ανάγκης μπαίνουμε σε αυτή, ειδάλλως ακινητοποιούμαστε στο δεξιότερο άκρο.

3) Σβήνουμε τον κινητήρα το συντομότερο δυνατό.

4) Αποβιβαζόμαστε από το όχημα μας, όμως αφήνουμε τα κλειδιά στην μηχανή και δεν κλειδώνουμε τις πόρτες.

5) Στεκόμαστε πάντα μακριά από την κυκλοφορία και σε ασφαλή θέση στο πεζοδρόμιο.

6) Χρησιμοποιούμε τα τηλέφωνα εκτάκτου ανάγκης για να καλέσουμε για βοήθεια και να ειδοποιήσουμε τις αρμόδιες αρχές.

7) Δεν μετακινούμε ποτέ τυχόν τραυματίες και μόνο σε περίπτωση που γνωρίζουμε παρέχουμε πρώτες βοήθειες.

 

Για την περίπτωση πυρκαγιάς εντός της σήραγγας:

1) Σε περίπτωση που μπορούμε να οδηγήσουμε και να βγούμε εκτός της σήραγγας, το πράττουμε άμεσα.

2) Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να εξέλθουμε από την σήραγγα, τότε ακινητοποιούμε το όχημα μας πλησίον του δεξιού άκρου του οδοστρώματος, σβήνουμε τον κινητήρα και απομακρυνόμαστε το συντομότερο από το όχημα.

3) Σε περίπτωση που αυτό είναι δυνατό, σβήνουμε την φωτιά, με τον πυροσβεστήρα που βρίσκεται εντός της σήραγγας, είτε στο αυτοκίνητο μας.

4) Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατό να σβήσουμε την φωτιά, θα πρέπει να απομακρυνθούμε από την σήραγγα άμεσα, μην ξεχνώντας να αφήσουμε τα κλειδιά στο όχημα και τις πόρτες ξεκλείδωτες.

5) Αναζητούμε την πλησιέστερη έξοδο κινδύνου συμβουλευμένοι τις σχετικές πινακίδες και καλούμε για βοήθεια από τα τηλέφωνα εκτάκτου ανάγκης.

6) Δεν μετακινούμε ποτέ τυχόν τραυματίες και μόνο σε περίπτωση που γνωρίζουμε παρέχουμε πρώτες βοήθειες.

el