ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ

ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ

Σχετικό άρθρο

Οι αλυσίδες χιονιού ή αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς για να αυξήσουμε την ελκτική τους πρόσφυση, πράγμα που σημαίνει ότι αν το αυτοκίνητο είναι προσθιοκίνητο, θα πρέπει να τοποθετηθούν εμπρός ενώ εάν είναι πισωκίνητο, πίσω.

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χρησιμοποιούνται μόνο όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό.

Δεν αποφασίζεις να βάλεις αλυσίδες την τελευταία στιγμή, όταν το αυτοκίνητο γλιστράει και δεν προχωράει άλλο, γιατί θα διακόψεις την κυκλοφορία στα διερχόμενα οχήματα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος.

Πώς βάζω αλυσίδες;

Καταρχάς, σταθμεύεις το αυτοκίνητό σου σε ασφαλές σημείο στην άκρη του δρόμου και ειδοποιείς τους διερχόμενους οδηγούς, τοποθετώντας λίγο πιο πίσω το τρίγωνό σου και ενεργοποιώντας τα alarm στο αυτοκίνητο.

Πριν την τοποθέτηση, οι τροχοί που θα τοποθετήσεις τις αλυσίδες θα πρέπει να είναι σε ευθεία  (σε προσθιοκίνητο αυτοκίνητο).

Οι σωστά τοποθετημένες αλυσίδες πρέπει να δείχνουν και να είναι «τεντωμένες»! Αν διακρίνεις αρκετό τζόγο, ξαναδοκίμασε γιατί σε αντίθετη περίπτωση είναι πολύ πιθανό να φύγουν από τη θέση τους!

Βήματα σωστής τοποθέτησης:

Απλώνεις τις αλυσίδες στο δρόμο και περνάς το βασικό συρματόσχοινο από την εσωτερική πλευρά του ελαστικού.

Τραβάς τις δύο άκρες του συρματόσχοινου προς τα πάνω αγκαλιάζοντας με την αλυσίδα το ελαστικό και ενώνεις στο σημείο επαφής.

Αφού έχεις φέρει όλα τα μέρη των αλυσίδων εμπρός, ενώνεις τις άκρες μεταξύ τους (με το κίτρινο χρώμα).

Τέλος, τεντώνεις τις αλυσίδες περνώντας τη μία άκρη τους σε αντικριστή πλευρά και τη σφίγγεις απέναντι από εκείνη.

el