ΕΛΕΓΧΟΙ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ

Σχετικό άρθρο

ΑΝΟΜΟΙΟΜΟΡΦΗ ΦΘΟΡΑ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ

Η ανομοιόμορφη φθορά στην περιοχή του πέλματος (στο κέντρο του ελαστικού, στους ώμους του ή στα σημεία σύνδεσης) συχνά αποτελεί σημάδι μηχανικού προβλήματος. Η αιτία μπορεί να είναι η ευθυγράμμιση τροχών, η ζυγοστάθμιση, τα αμορτισέρ ή η μετάδοση κίνησης, ζητήστε από τον μηχανικό σας ή από τον προμηθευτή των ελαστικών σας να το ελέγξουν.

ΒΑΘΜΟΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΗ ΦΘΟΡΑΣ

Όπως όλα τα εξαρτήματα ενός αυτοκινήτου, έτσι και το ελαστικό υφίσταται φθορά. Αυτό συμβαίνει συνεχώς και όχι μόνο σε ακατάλληλες συνθήκες λειτουργίας.

Η φθορά των ελαστικών προκαλείται σχεδόν αποκλειστικά από την τριβή της επιφάνειας επαφής κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και από τις δυνάμεις που σχετίζονται με αυτή, όπως έλξη, φρενάρισμα και ροπή διεύθυνσης.

Καλό θα ήταν να ελέγχετε την ευθυγράμμιση των τροχών και τη ζυγοστάθμιση των ελαστικών σας κάθε έξι (6) μήνες, αυτό βοηθάει στην αποφυγή ανομοιόμορφης φθοράς, παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ελαστικών σας και σας εξασφαλίζει πιο ασφαλή οδική συμπεριφορά του οχήματος.

Σημαντικό είναι να ελέγχετε πάντα το πέλμα σε διάφορα τυχαία σημεία. Χρησιμοποιείστε μετρητή βάθους πέλματος (εργαλείο χειρός που μπορείτε να προμηθευτείτε από οποιοδήποτε κατάστημα αξεσουάρ αυτοκινήτων) ή ψάξτε να βρείτε το δείκτη φθοράς σε κάθε ελαστικό, εάν το πέλμα είναι στο επίπεδο του δείκτη φθοράς αντικαταστήστε τα ελαστικά σας όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Όσο πιο βαθιές είναι οι αυλακώσεις του ελαστικού, τόσο το καλύτερο. Το ελάχιστο βάθος είναι 1,6mm σε όλη την περιφέρεια κύλισης.

 

ΠΙΕΣΗ

Η διατήρηση της σωστής πίεσης κατά τη διάρκεια της λειτουργίας εγγυάται ασφάλεια και οικονομία.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς δοκιμών που πραγματοποιούνται από τους κατασκευαστές οχημάτων και αντιπροσωπεύει τον καλύτερο συγκερασμό μεταξύ επιδόσεων και διάρκειας ζωής. Η σωστή τιμή δηλώνεται, για διάφορες συνθήκες χρήσης, στο Εγχειρίδιο του Οχήματος.

Είναι καλό να ελέγχονται/διορθώνονται οι πιέσεις τουλάχιστον μία φορά το μήνα, χωρίς να παραβλέπετε ο έλεγχος της πίεσης του εφεδρικού τροχού. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο να ελέγχεται εάν υπάρχει καπάκι βαλβίδας, το οποίο πρέπει να σφίγγετε με το χέρι.

Μία χαμηλή πίεση που αναγνωρίζεται από την προβληματική συμπεριφορά του οχήματος κατά την οδήγηση και υπερθέρμανση του ελαστικού θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά μας.

Μία υψηλή πίεση μειώνει δραστικά την άνεση των επιβατών και κάνει το ελαστικό πιο ευάλωτο σε συγκρούσεις που προκαλούν αλλοιώσεις των πλαϊνών τοιχωμάτων του

 

ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ

Η εμφάνιση εξογκωμάτων στο πλευρό είναι η αδιαμφισβήτητη ένδειξη ανεπανόρθωτης ζημιάς στο σκελετό του ελαστικού.

Αυτή η ζημιά συνήθως προκαλείται από τυχαίες προσκρούσεις πάνω σε κράσπεδα, αντικείμενα σε ανώμαλους δρόμους και λακκούβες, αλλά παράγεται επίσης απο υπερβολικά χαμηλή πίεση, λόγω υπερβολικού φορτίου και μερικές φορές από άκαμπτη ευθυγράμμιση τροχών του οχήματος.

Πρέπει να τονίσουμε ότι η χρήση ελαστικών χαμηλού ή πολύ χαμηλού προφίλ, απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή κατά τη χρήση και συντήρηση των ελαστικών, με την έννοια ότι όσο χαμηλότερο το προφίλ τόσο μεγαλύτερη η ευαισθησία στις καταστάσεις που αναφέραμε παραπάνω.

 

ΧΡΗΣΗ ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΧΙΟΝΙΟΥ

Η χρήση αλυσίδων χιονιού σε δρόμους χωρίς χιόνι μπορεί να καταστρέψει ανεπανόρθωτα τα ελαστικά. Κατά συνέπεια, συνιστάται η αφαίρεσή τους μόλις η επιφάνεια του δρόμου είναι καθαρή από χιόνι, και για έναν ακόμα λόγο: Να αποτρέψετε τις αλυσίδες να αφαιρέσουν κομμάτια γόμας από το πέλμα, καταστρέφοντας πλήρως το ελαστικό.

 

ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΙΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΓΩΝΙΕΣ

Ελαφριές συγκρούσεις, που πιθανόν οφείλονται σε ελιγμούς παρκαρίσματος, ανέβασμα/κατέβασμα πεζοδρομίων, διάσχιση γραμμών τραμ, τραχιές οδικές συνθήκες και λακκούβες είναι ‘τραυματισμοί’ που μπορεί να αλλάξουν τη γεωμετρική ευθυγράμμιση του οχήματος.

Συνιστάται ο τακτικός έλεγχος των γεωμετρικών γωνιών (κυρίως η ευθυγράμμιση των τροχών, γωνία κάμπερ και αποστάσεις) ώστε να μην διακυβεύεται η συμπεριφορά του οχήματος. Επίσης επιτυγχάνεται βελτιστοποίηση της κατανάλωσης, βελτιώνεται η ασφάλεια και η οικονομία.

 

ΧΡΗΣΗ ΡΕΖΕΡΒΑΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Για μείωση βάρους, όλο και περισσότερα οχήματα χρησιμοποιούν τη λεγόμενη ρεζέρβα έκτακτης ανάγκης αντί της κανονικής.

Η ένδειξη “temporary use” (προσωρινή χρήση) σημαίνει ότι ο τροχός μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για να φτάσετε στο πλησιέστερο σημείο ‘σέρβις’ για αντικατάσταση και τοποθέτηση του στάνταρ ελαστικού στο όχημα.

Επιπλέον:

– Η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα είναι 80 χλμ/ώρα ανεξάρτητα από το δείκτη ταχύτητας των άλλων ελαστικών που τοποθετούνται στο όχημα.
– Όπως και τα στάνταρ ελαστικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώσπου το βάθος πέλματος φτάσει στα 1.6 mm.
– Απαγορεύεται η χρήση του οχήματος με δύο ή περισσότερες προσωρινές ρεζέρβες ταυτόχρονα.

Συμβουλευτείτε το Εγχειρίδιο του οχήματος για την πίεση λειτουργίας.

el