ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Σχετικό άρθρο

Η χρήση ειδικού παιδικού καθίσματος είναι απαραίτητη, απαιτείται από το Νόμο και σώζει ζωές.

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας αναφέρει πως απαγορεύεται παιδιά μικρότερα από 12 ετών, να κάθονται στη θέση του συνοδηγού εφόσον δεν προστατεύονται με εγκεκριμένο σύστημα συγκράτησης κατάλληλο για την ηλικία, το ύψος και το βάρος τους.

Αυτό συμβαίνει διότι ο αερόσακος, που θα ανοίξει στο μπροστινό κάθισμα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό, ακόμα και θάνατο στο παιδί , σε περίπτωση σύγκρουσης ή πρόσκρουσης . Τα παιδιά θα πρέπει να κάθονται στο πίσω κάθισμα σε ειδική θέση έχοντας έναν ενήλικα πλάι τους και ο ενήλικας θα πρέπει να φορά ζώνη ασφαλείας.

Η σωστή επιλογή παιδικού καθίσματος και οι οδηγίες της ΕΕ

Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία i-SIZE / ECE R129 προβλέπει ότι η επιλογή του παιδικού καθίσματος θα γίνεται ανάλογα με το ύψος του παιδιού και θα  απαιτείται τοποθέτηση του καθίσματος με μέτωπο προς τα πίσω, τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 15 μηνών, καθώς με αυτόν τον τρόπο έχει διαπιστωθεί ότι παρέχεται βελτιωμένη προστασία στις ισχυρότερες δυνάμεις πλάγιας και μετωπικής σύγκρουσης, αλλά και αποτελεσματικότερη προστασία του κεφαλιού και του αυχένα.

Παράλληλα η νομοθεσία προβλέπει πως τα παιδικά καθίσματα πρέπει να φέρουν τη σήμανση «ECE R44/03» ή μεταγενέστερη αυτής, να αναγράφουν τα όρια βάρους και ηλικίας του παιδιού, καθώς και την ένδειξη συμβατότητας για όλα τα οχήματα «UNIVERSΑL».

Τέλος, βάσει απόφασης της ΕΕ από τον Ιανουάριο του 2011 όλα τα νέα οχήματα πρέπει να έχουν τα άγκιστρα ISΟfix στο πίσω κάθισμα, ένα ειδικό σύστημα για την τοποθέτηση παιδικών καθισμάτων χωρίς τη χρήση ζώνης ασφαλείας.

Σε γενικές γραμμές, στην αγορά υπάρχουν δύο τύποι καθισμάτων: τα ολοκληρωμένου τύπου και τα μη ολοκληρωμένου τύπου (σε αυτά ανήκουν και τα ανυψωτικά καθίσματα) και χωρίζονται σε 5 βασικές ομάδες ανάλογα την ηλικία και το βάρος του παιδιού:

• Ομάδα 0 απευθύνεται σε βρέφη βάρους έως 10 κιλών
• Ομάδα 0+ απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας έως 15 μηνών και βάρους έως 13 κιλών
• Ομάδα Ι απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 μηνών έως 4 ετών και βάρους 9-18 κιλών
• Ομάδα II για παιδιά που ζυγίζουν από 15 έως 25 κιλά
• Ομάδα III για παιδιά που ζυγίζουν από 22 έως 36 κιλά

el