Η ΖΩΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Η ΖΩΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Η ΖΩΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Σχετικό άρθρο

Η χρήση της ζώνης ασφαλείας στην οδήγηση είναι απαραίτητη και συμβάλει καθοριστικά στην ασφαλή οδήγηση και κυρίως προστατεύει αποτελεσματικά σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος.

Τι είναι η Ζώνη ασφαλείας

Η ζώνη ασφαλείας είναι ένας μηχανισμός που προστατεύει τον επιβάτη ενός οχήματος, τόσο όταν αυτό αλλάζει ταχύτητα, όσο και σε περίπτωση ατυχήματος (δηλαδή απότομη αλλαγή της κατάστασης του οχήματος). Στη σημερινή εποχή η ζώνη ασφαλείας ή απλά ζώνη, είναι συνώνυμη του οχήματος και χρησιμοποιείται τόσο σε αυτοκίνητα, όσο και σε λεωφορεία.

Είδη Ζωνών ασφαλείας

Στα αυτοκίνητα χρησιμοποιούνται ζώνες τριών σημείων, ενώ στα  αυτοκίνητα αγώνων υπάρχουν ζώνες έξι σημείων.

Σύντομη Ιστορία

Το 1913 χρησιμοποιήθηκαν οι πρώτες ζώνες ασφαλείας σε αεροσκάφη αλλά  η ευρεία χρήση τους ξεκίνησε το 1930. Το 1959 έγιναν μέρος του βασικού εξοπλισμού του αυτοκινήτου από την Volvo.
Στην Ευρώπη, το 1973 η Γαλλία έκανε υποχρεωτική την χρήση της ζώνης ασφαλείας στα μπροστινά καθίσματα εκτός πόλης,το 1975 στις αστικές περιοχές την νύχτα, ενώ έκανε υποχρεωτική την χρήση της συνολικά το 1979. Το 1990 η Γαλλία έκανε υποχρεωτική την χρήση της ζώνης και στα πίσω καθίσματα.
Ακολούθησε η Σουηδία η οποία έκανε το 1975 υποχρεωτική την χρήση της ζώνης στα μπροστινά καθίσματα και το 1986 και στα πίσω καθίσματα.
Από το 1993 είναι υποχρεωτικό σε όλη την Ευρώπη να υπάρχουν ζώνες ασφαλείας για όλες τις θέσεις στα αυτοκίνητα.

Σήμανση και ήχος υπενθύμισης

Ήδη, από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 στη Βόρεια Αμερική, τοποθετήθηκε σε όλα τα αυτοκίνητα ένα σύστημα υπενθύμισης χρήσης της ζώνης ασφαλείας για τους επιβάτες που κάθονται μπροστά.

Στην Ευρώπη και άλλες ηπείρους, το σύστημα αυτό άρχισε να εμφανίζεται κατά την δεκαετία του 1990 και σήμερα υπάρχει στα περισσότερα καινούρια μοντέλα.

Ασφάλεια

Οι ζώνες ασφαλείας ελαττώνουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού. Επίσης, πρέπει να τονιστεί η αναγκαιότητα χρήσης τους και στα πίσω καθίσματα. Ιδιαίτερα μάλιστα για τις μετωπικές προσκρούσεις, οι μελέτες δείχνουν ότι αν οι πίσω επιβάτες δεν φορούν ζώνη, τότε εκτοξεύονται μπροστά, συνθλίβοντας τους μπροστινούς και σχεδόν 5-πλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου για τους μπροστινούς που τις φορούν.

el